Vijesti Energetski održivih zajednica

 Dnevnik događanja | Vijesti | Prijavite se kako biste dobivali našu e-brošuru


Regions202020 logo ENESCOM logo Come2CoM logo CITY_SEC logo Energy for Mayors logo
Image: Energy Days 2012. © Basque Energy Agency, EVE
Image: Energy Days 2012. © Basque Energy Agency, EVE
4 izdanje Jesen 2012

Vijesti o energetski održivim zajednicama predstavljaju aktivnosti pet projekata iz programa Inteligentna energija u Europi koji promiču inovativne lokalne akcije, inspirirajući gradove i regije da dosegnu ciljeve Europske unije do 2020. u pogledu smanjenja emisija stakleničkih plinova, energetske učinkovitosti i korištenja obnovljive energije. Projektne aktivnosti započele su u svibnju 2010. i premda je project come2CoM završio u svibnju 2012., a project ENESCOM završava u studenom 2012., tri projekta – ENNEREG, Energy for Mayors i City_SEC – nastavljaju se do travnja 2013.

Ovo će biti posljednji broj Vijesti o energetski održivim zajednicama objavljen u sklopu projekta ENNEREG; međutim, ova internetska stranica bit će ažuirana i tijekom 2013. te će biti dostupna na Internetu barem do 2015. Projekt ENNEREG također je u procesu stvaranja Inspirativnog vodiča na ovoj internetskoj stranici, uz zasebnu publikaciju koja će biti dostupna početkom 2013., dok će vijesti o drugim zaključnim projektnim publikacijama projekata ENNEREG, Energy for Mayors, City_SEC i ENESCOM biti prenošene kako budu dostupne.

Ukoliko želite primati informacije o ovim publikacijama, ili biste željeli doprinijeti sadržajem ovoj internetskoj stranici o Akcijskim planovima energetski održivog razvitka (SEAP) i Projektima održivog korištenja energije (SEP) u svojoj regiji i/ili lokalnoj zajednici registrirajte se kako biste se pridružili mreži Regions 202020.

Fotografija: Dani energije 2012. © Regionalna energetska agencija u Baskiji (EVE)

Događaji projekta City_SEC za vrijeme Europskog tjedna održive energije 2012

City_SEC Dani nulte emisije stakleničkih plinova 2012

exhibitions on “RES & RUE systems for residential buildings”Tijekom Europskog tjedna održivog korištenja energije 2012., regionalne razvojne agencije organizirale su Dane nulte emisije stakleničkih plinova – niz edukacijskih i promotivnih inicijativa i inicijativa širenja informacija o temama održive energije koje su lokalno organizirale svaka od Energetski održivih zajednica (SEC) i koje su se posebno obraćale studentima, mladim učenicima i cijeloj lokalnoj zajednici.

Fotografija: Izložba u Središnjoj Makedoniji u Grčkoj.

Članak »

Izložba fotografija u sklopu projekta City_SEC

Photoforchange in Europe – Sustainable Living in Changing EconomyFoto natječaj "Photoforchange u Europi – Održivi način života u promjenjivom gospodarstvu" pokrenuo je i realizirao konzorcij projekta City_SEC kako bi stvorio novu rasprostranjenu kulturu održivosti i zelenog društva među ljudima diljem Europe, posebice mladim studentima i sveučilištima. Tijekom Europskog tjedna održivog korištenja energije, u srijedu 20. lipnja 2012. sjedište regije Marke u Bruxellesu bilo je domaćinom svečanosti dodijele nagrada i izložbe fotografija prijavljenih na natječaj. Fotografije su prikazivale pomak prema održivijem odnosu između čovjeka i okoliša, sagledano s prirodnih, urbanih i energetskih aspekata, temeljenom na većoj energetskoj učinkovitosti i kriterijima održivosti.

Članak »

ENNEREG "Regions 202020"

ENNEREG E-Bulletin September 2012Članci vezani uz projekt ENNEREG u ovom broju Vijesti o energetski održivim zajednicama daju sažeti pregled sadržaja e-biltena projekta ENNEREG za rujan 2012. Puni članci dostupni su u e-biltenu na engleskom jeziku.

Inspirirajući združivanje, preslikavanje i dobre prakse

General view of Šilutė from plane “Šarka” guided by radiowaves. Photographer: © Fotografija: Pogled na ENNEREG regiju-blizanca, Šilutė u Bugarskoj, iz aviona "Šarka" navođenog radiovalovima. Fotograf: © Kęstutis Fedirka.

Ovaj članak opisuje aktivnosti preslikavanja i prijenosa znanja u sklopu projekta ENNEREG, uključujući i prvu verziju Inspirativnog vodiča projekta Regions 202020 koja je sada dostupna na ovoj internetskoj stranici. Cilj ovog vodiča je dati uvid na koji način svoju regiju možete pretvoriti u energetski održivu regiju što pomaže osigurati dugoročne koristi za vašu regiju, njene dionike i građane.

Članak ujedno sadrži i detalje predstojećih događaja projekta ENNEREG koji će se održati tijekom jeseni/zime 2012., te prezentacije nedavnih događaja.

Na kraju, članak daje sažeti pregled dodatnih 14 primjera dobrih praksi iz pionirskih regija i regija-blizanaca u projektu ENNEREG iz Bugarske, Litve, Poljske, Portugala i Španjolske koje su dodane na internetsku stranicu tijekom proljeća i ljeta 2012.

Članak »

Izvješće iz ENNEREG pionirskih regija

Young Energy People! (YEP!) project, Wales, UKOvaj članak donosi vijesti o nedavnim aktivnostima u četiri ENNEREG pionirske regije, uključujući vijesti o: Energetskim danima i regionalnim Akcijskim planovima energetski održivog razvitka u Autonomnoj zajednici Baskiji u Španjolskoj; Madeirinoj obvezi da će smanjiti emisije ugljičnog dioksida za 20% do 2020.; planovima grada Silistra u Bugarskoj o izgradnji kogeneracijskog sustava na poljoprivredni otpad i drvnu biomasu; te edukaciji o inteligentnoj energiji u Walesu u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Fotografije: Student uključen u projekt Young Energy People! (YEP!) (lijevo) i studenti uključeni u projekt YEP! koji prisustvuju predavanju (desno). Fotografije priredila Energetska agencija Severn Wye.

Članak »

Rezultati projekta come2CoM

104 nova člana pristupila Sporazumu gradonačelnika – zahvaljujući projektu come2CoM

come2CoM LogoProjekt come2CoM (Dobrodošli u Sporazum gradonačelnika) programa Inteligentna energija u Europi (IEE), promotivna kampanja za Sporazum gradonačelnika (CoM), završio je u travnju 2012. Tijekom posljednje dvije godine, 12 partnera projekta come2CoM radilo je na pružanju podrške općinama u jedanaest europskih zemalja vezano uz pridruživanje inicijativi Sporazum gradonačelnika, pokazujući im kako da preuzmu vodstvo vezano uz ublažavanje klimatskih promjena i podržavajući ih u sastavljanju njihovih Akcijskih planova energetski održivog razvitka.

Članak »

Faro – Razvijanje Akcijskog plana enegetski održivog razvitka u Portugalu

Summary of Faro’s SEAP measures impact on CO2 emissions (Source: ADENE)U ovom članku, agencija ADENE predstavlja sintezu rada razvijenog u okviru projekta come2CoM iz programa Inteligentna energija u Europi (IEE), u partnerstvu s lokalnom energetskom agencijom AREAL i konzultantskom tvrtkom IRRADIARE. Rad ove radne grupe omogućio je razvijanje Akcijskog plana enegetski održivog razvitka (SEAP) za grad Faro. Ovaj SEAP predviđa mjere smanjenja emisija CO2 u različitim segmentima aktivnosti. Tako plan predviđa da, kroz primjenu postavljenih mjera, Faro može smanjiti emisije CO2 za 20% do 2020.

Fotografija: Pregled učinka mjera predviđenih SEAP-om grada Faro na emisije CO2 (Izvor: ADENE
)

Članak »

Izazov Sporazuma gradonačelnika (CoM)

Covenant of Mayors logoProjekt come2CoM došao je do kraja. Ovo je bio veoma intenzivan dvogodišnji radni period za konzorcij, koji je pružio puno novih iskustava u području održivog lokalnog energetskog planiranja. Partneri u projektu come2CoM učili su jedni od drugih kao projektni tim, ali su isto tako učili i od općina kojima su pružali podršku. Finaliziran je niz Akcijskih planova enegetski održivog razvitka (SEAP), dok su neki još u razvoju. Premda je projekt općenito rezultirao brojnim uspjesima, u mnogim slučajevima uspjeh nije bilo lako postići.

Ovaj članak daje sažeti pregled mnogih izazova koje je bilo potrebno prevladati te daje preporuke za buduće pružatelje podrške na temelju iskustva stečenog u projektu come2CoM tijekom suradnje s općinama na njihovim lokalnim energetskim planovima u sklopu projekta Sporazum gradonačelnika (CoM).

Članak »

Energija za gradonačelnike usredotočuje se na Strukture potpore

Energija za gradonačelnike usredotočuje se na Strukture potpore

ISO 50001 websiteOvaj članak bavi se:

• Integriranjem Sustava upravljanja energetskom učinkovitošću (EMS) ISO 50001 u Akcijski plan enegetski održivog razvitka (SEAP) u općini Moneglia u Italiji.

• Pokretanjem pilot projekta za reviziju potrošnje energije u domaćinstvima raznih općina u provinciji Huelva u Španjolskoj.

Članak »

Općine udružuju snage u uključivanju dionika

Participants of local forum in DzierżoniówU ovom se članku kroz projekt Energija za gradonačelnike opisuje kako su općine iz iste regije zajedničkim radom postigle bolji efekt svojih komunikacijskih aktivnosti, povećale sudjelovanje dionika i kombinirale napore u zaštiti klime u svrhu razvoja zajedničke strategije.

Slika: Sudionici lokalnog foruma u Dzierżoniówu.

Članak »

ENESCOM – Ovdje počinje zabava

Bike ride organized by KEK Foundation in HungaryProjekt ENESCOM bliži se završnici (studeni 2012.), a čini se da se sve odigralo prema zacrtanom planu. Sljedećih će mjeseci ENESCOM dovršiti pripremu Akcijskih planova enegetski održivog razvitka (SEAP) za općine koje su pristupile Sporazumu gradonačelnika te će privesti kraju dodatne aktivnosti. Međutim, tu su i neka neočekivana i ugodna iznenađenja.

Slika: Trenutak s vožnje biciklima u organizaciji zaklade KEK u Mađarskoj.

Članak »