Știri privind Comunitățile Energetice Durabile News

 Agenda evenimentelor | News | Înregistrați-vă pentru a primi acest e-newsletter


Regions202020 logo ENESCOM logo Come2CoM logo CITY_SEC logo Energy for Mayors logo
Girl cycle by wind turbine
Ediția 1 Toamnă 2010

În Mai 2010, 5 proiecte “Intelligent Energy - Europe (IEE) Sustainable Energy Communities (SEC)” și-au unit forţele pentru a disemina ştiri şi informaţii cu privire la posibile acţiuni locale inovatoare, ce ar putea inspira alte oraşe şi regiuni în îndeplinirea obiectivelor UE 2020, privind: reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, îmbunătățirea eficienţei energetice şi utilizarea energiei regenerabile.

Cele cinci proiecte - ENNEREG, Energy for Mayors, City_SEC, come2CoM și ENESCOM, reprezentând împreună peste 100 de comunităţi din întreaga Europă, realizează acest buletin comun, în mai multe limbi europene, astfel încât acesta să poată fi transmis către mii de actori europeni activi în domeniul energiei durabile.

Prefață

Cu peste 70% din populaţie trăind în zone urbane, regiunile folosesc cantităţi uriaşe de energie. Având în vedere provocările energetice cu care se confruntă Europa, Uniunea Europeană (UE) a recunoscut importanţa iniţiativelor locale şi regionale de a reduce consumul de energie şi emisiile de CO2, precum şi de a spori gradul de utilizare a energiei regenerabile.

Iniţiativa “Pactul primarilor” - Covenant of Mayors a fost lansată de către Comisia Europeană pentru a oferi autorităţilor publice un răspuns democratic la schimbările climatice şi pentru a oferi o platformă pentru schimburi şi colaborare. Programul Intelligent Energy Europe (IEE) oferă suport tehnic autorităţilor publice atât prin finanţarea portalului ManagEnergy, relansat recent, cât și a proiectelor IEE; proiectele Sustainable Energy Communities, prezentate în acest buletin informativ au fost finanţate în cadrul apelului 2009 şi au drept scop sprijinirea comunităţilor în a fi, sau deveni, membri ai Covenant of Mayors.

Articol »

Cinci noi proiecte Intelligent Energy - Europe (IEE) Sustainable Energy Communities (SEC)

În mai 2010, 5 proiecte “Intelligent Energy - Europe (IEE) Sustainable Energy Communities (SEC)” și-au unit forţele pentru a disemina ştiri şi informaţii cu privire la posibile acţiuni locale inovatoare, ce ar putea inspira alte oraşe şi regiuni în îndeplinirea obiectivelor UE 2020, privind: reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, îmbunătățirea eficienţei energetice şi utilizarea energiei regenerabile.

Cele cinci proiecte - ENNEREG, Energy for Mayors, City_SEC, come2CoM și ENESCOM, reprezentând împreună peste 100 de comunităţi din întreaga Europă, realizează acest buletin comun, în mai multe limbi europene, astfel încât acesta să poată fi transmis către mii de actori europeni activi in domeniul energiei durabile.

Articol »

Proiectul “Energy for Mayors” vizează Structurile de Sprijin

Proiectul Energy for Mayors este primul și unicul proiect IEE care se adresează în mod specific: Pactului primarilor - Covenant of Mayors (CoM), Structurilor de sprijin - Supporting Structures (SSt), și orașelor din întreaga Europă. Scopul principal al proiectului este de a sprijini dezvoltarea comunităţilor de tip Sustainable Energy Communities,  din întreaga Europă, oferind îndrumare oraşelor şi structurilor de sprijin din domeniu.

Articol »

Identitatea Energetică a Comunităților

ENESCOM Project participants at the Kick-off Meeting in Monteveglio (Italy)Scopul proiectului ENESCOM este de a sprijini 70 de municipalităţi noi în aderarea la Pactul primarilor, şi facilitarea adoptării unor Planuri de Acţiune privind Energia Durabilă (SEAP-uri), în aceste municipalităţi. Acest lucru va determina o tendință spre eficienţă şi durabilitate în obiceiurile de consum de energie, la nivelul comunităţilor.

Articol »

come2CoM - Sharing urban sustainable energy strategies – promoting the Covenant of Mayors

Promovarea inițiativei Covenant of Mayors

come2CoM LogoScopul proiectului come2CoM este de a contribui la implementarea cu succes a iniţiativei europene, Pactul primarilor - Covenant of Mayors. Acest obiectiv va fi atins prin susţinerea oraşelor şi autorităţilor locale din ţările partenere ale consorţiului, în a deveni membrii ai pactului primarilor şi în elaborarea SEAP-urilor.

Într-o primă etapă, partenerii proiectului, respectiv 12 agenţii ale energiei, agenţii de consiliere în domeniul energetic şi institute de energie, din 11 ţări UE, vor lansa o campanie de promovare, pentru a informa oraşele şi autorităţile locale cu privire la Pactul primarilor şi pentru a le convinge să conducă Europa spre atenuarea schimbărilor climatice.

Articol »

The “Greenest City” - Cel mai verde oraș poate obține și mai mult! Un exemplu de SEAP de succes prezentat de Växjö, Suedia

Växjö “Europe’s Greenest City”Promovarea Pactul primarilor - Covenant of Mayors, prin oferirea de sprijin în elaborarea Planurilor de Acţiune privind Energia Durabilă - Sustainable Energy Action Plan  - reprezintă esența proiectului come2CoM. Intr-un interviu realizat în contextul proiectului come2CoM, domnul Henrik Johansson - Environmental Controller din Växjö, Suedia, arată importanţa Planurilor de Acţiune în domeniul Energiei ca metodă de lupta împotriva schimbărilor climatice.

Växjö “Europe’s Greenest City”. Fotografie folosită cu permisiunea domnului Henrik Josephson, Växjö

Articol »

Agențiile pentru Dezvoltare Regională și Agențiile pentru Energie sprijină Comunitățile Energetice Durbile - Sustainable Energy Communities (SECs) din cadrul municipiilor să devină actori ai energiei în Europa.

City_SEC logoProiectul City_SEC apare din nevoia comună de a sprijini factorii de decizie de la nivel local, în aderarea la Pactul primarilor - Covenant of Mayors, şi asumarea obiectivelor acestei inițiative, în special în acele regiuni în care există puţine municipalităţi semnatare.

Proiectul City_SEC vizează realizarea de evaluări energetice inițiale și dezvoltarea de Planuri de Acțiune privind Energia Durabilă - Sustainable Energy Action Plans (SEAP) pentru 44 de municipalităţi, ajutându-le astfel să devină Comunități Energetice Durabile. Cele 44 de municipalităţi implicate vor fi sprijinite în aderarea la Pactul primarilor (COM) şi în dezvoltarea unor planuri de acțiune, ce le vor ajută să meargă dincolo de țintele energetice 20-20-20, ale UE.

Articol »

ENNEREG "Regions 202020"

ENNEREG - Regions 202020 deschizând calea spre o Europă a Energiei Durabile

Map showing 12 ENNEREG Pioneer RegionsProiectul „ENNEREG Regions paving the way for a Sustainable Energy Europe” urmărește să creeze şi să inspire o reţea a regiunilor Europene - Regiuni 202020 – care să realizeze Planuri de Acţiune privind Energia Durabilă - SEAP-uri și proiecte privind energia durabila - Sustainable Energy Projects (SEP-uri).

În mai 2010, 12 "Pionieri" ENNEREG au făcut primii pași spre a deveni Regiuni Energetice Durabile. Aceste regiuni ENNEREG, care se întind de la insulele din Grecia şi Portugalia, până în Marea Britanie, vor realiza și implementa SEAP-uri și SEP-uri, împărtășindu-și reciproc experiența și lecțiile învățate în acest proces.

Articol »

Contractarea Performanțelor Energetice prin Certificate Verzi în Middelfart, Danemarca

Energy performance contracting with green guaranteesÎn anul 2009, municipalitatea Middelfart din Danemarca, a făcut o analiză privind consumul local de energie şi  impactul asupra mediului și a realizat că există un potenţial uriaş de economisire a energiei şi de reducere a emisiilor de CO2.

Acest film postat pe YouTube explică modul în care Schneider Electric a ajutat Municipalitatea Middelfart  să-și îmbunătăţească serviciile energetice și să-și finanțeze aceste îmbunătățiri prin certificate verzi.

Articol »

Doriți să învățați de la cei mai buni? La fel și noi!

Lecţiile învăţate de către cele12 Regiuni Pionier ENNEREG vor fi combinate cu cunoştinţe provenite din alte regiuni care au în curs de dezvoltare sau implementare SEAP-uri și SEP-uri. Aceşti pionieri vor realiza schimburi de experienţă, vor inspira, ghida și sprijini replicarea celor mai bune practici, în întreaga Europă, prin intermediul Rețelei Regiunilor 202020.

Articol »