Νέα των Ενεργειακά Βιώσιμων Κοινοτήτων

 Ημερολόγιο εκδηλώσεων | Νέα | Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο


Regions202020 logo ENESCOM logo Come2CoM logo CITY_SEC logo Energy for Mayors logo
logo enescom 150hn

Η Ενεργειακή Ταυτότητα των Κοινοτήτων

Συγγραφέας: Cristiano BOTTONE, ENESCOM Communications Officer, Italy -

ENESCOM Project participants at the Kick-off Meeting in Monteveglio (Italy)

Οι συμμετέχοντες του έργου ENESCOM στην εναρκτήρια συνάντηση στο Monteveglio (Ιταλία)

Σκοπός του έργου ENESCOM είναι να υποστηρίξει 70 νέες Κοινότητες στο να προσχωρήσουν στο Σύμφωνο των Δημάρχων και να διευκολύνει την υιοθέτηση Σχεδίων Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) στις κοινότητες αυτές. Αυτό θα διασφαλίσει ότι οι συνήθειες που σχετίζονται με την ενεργειακή κατανάλωση των εμπλεκομένων κοινοτήτων θα κατευθυνθούν προς την αποδοτικότητα και τη βιωσιμότητα.  

Η ομάδα του ENESCOM, που αποτελείται από 14 εταίρους στην ΕΕ, θα δραστηριοποιηθεί προς τα ακόλουθα αποτελέσματα:

  • Κοινές αναφορές για την ενεργειακή κατανάλωση, τις εκπομπές  CO2 και τις ανάγκες/δυνατότητες, τοπικά σχέδια και κανονισμοί, ενεργειακές τεχνολογίες και καλές πρακτικές σε 20 περιφέρειες της ΕΕ.     

    Αυτό θα διασφαλίσει ότι οι δημόσιες αρχές και οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν πρόσβαση σε συμπαγείς και σαφείς πληροφορίες, στις οποίες θα βασίσουν τα σχέδια τους για μελλοντικές δράσεις.
  • δρυση τοπικών και περιφερειακών γραφείων ενημέρωσης για την ενέργεια: οργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων, διάδοση πληροφορίας και οργάνωση δράσεων ευαισθητοποίησης.  

    Συνδυάζοντας συστηματική προσφορά πληροφοριών με εκπαίδευση και δράσεις ευαισθητοποίησης, το έργο θα παρέχει στις τοπικές κοινότητες τα απαραίτητα εργαλεία για να αναπτύξουν την κατάλληλη πολιτισμική προσέγγιση σε θέματα όπως η μείωση των εκπομπών και η βιώσιμη ανθρώπινη δραστηριότητα.   
  • Εφαρμογή μέτρων βιώσιμης ενέργειας στην περιοχή κάθε εταίρου

    Μέσω της ανάπτυξης των ΣΔΑΕ, το έργο ENESCOM θα συμβάλλει στην κατάλληλη εφαρμογή των πολιτικών μείωσης των εκπομπών και της ανάπτυξη της βιώσιμης ενέργειας.

Η αναδιοργάνωση των τοπικών μας κοινοτήτων ως προς τα ενεργειακά θέματα θα έχει σίγουρα ένα κεντρικό ρόλο στην συνεχόμενη διαδικασία μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και θα επιτύχει την παραγωγή και κατανάλωση αειφόρου ενέργειας.  Οι ενέργειες σε τοπικό επίπεδο μπορούν αναμφίβολα να παράγουν σημαντικά αποτελέσματα στον τομέα αυτό. Αναφερόμαστε σε μία σύνθετη πρόκληση, που αναπόφευκτα ξεκινά με μια συνειδητοποίηση: τη συνειδητοποίηση της ταυτότητας των κοινοτήτων σε ενεργειακούς όρους. Ποιος είναι ο χαρακτήρας της ενεργειακής μας χρήσης; Πως καταναλώνουμε; Πόσο; Και με τι συνέπειες;   

Ο πρώτος στόχος του έργου ENESCOM, σε χρονολογική σειρά, είναι ο καθορισμός της ενεργειακής ταυτότητας των κοινοτήτων που εμπλέκονται στο έργο. Το να επισημανθεί μία επαρκής μεθοδολογία, που μπορεί εύκολα να μεταφερθεί σε άλλες κοινότητες, καθώς και να εξαγάγει συγκρίσιμα αποτελέσματα για τον καθορισμό της ενεργειακής ταυτότητας της κοινότητας, είναι δράση-κλειδί. Στην πραγματικότητα, η δυσκολία του να προσεγγίσεις μια τέτοιου είδους πρόκληση είναι πραγματικά μία από τις μεγαλύτερες αξίες των έργων με πολλούς εταίρους – μία πολύτιμη ευκαιρία να εντρυφήσουμε στην πολυπλοκότητα του τεράστιου συστήματος που αποκαλούμε Ευρώπη. 

Ο ορισμός μιας ενεργειακής ταυτότητας – ‘βασική ενεργειακή απογραφή’ – είναι ένα θεμελιώδες εναρκτήριο σημείο για την ίδρυση και λειτουργία γραφείων ενημέρωσης, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, δράσεων ευαισθητοποίησης, εμπλοκή των τοπικών φορέων, ενέργειες και σχέδια μείωσης των εκπομπών εντός μιας κοινότητας.      

Η αρχική έρευνα και ανεπίσημη αντιμετώπιση μεταξύ των εταίρων αποκάλυψαν, ότι οι τοπικές κυβερνήσεις συχνά στερούνται των απαραίτητων πληροφοριών για να προγραμματίσουν αποτελεσματικές ενέργειες. Στους επόμενους μήνες, όλοι οι εταίροι θα είναι απασχολημένοι να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία στον τομέα ειδικότητας του καθενός. Οι πληροφορίες αυτές θα συγκεντρωθούν και θα επεξεργαστούν, δημιουργώντας τη βάση για τις επερχόμενες φάσεις του ENESCOM και μία πολύτιμη βάση δεδομένων για διοικήσεις και εμπλεκομένους φορείς.    

Τα συγκεντρωθέντα δεδομένα θα καταστήσουν δυνατή την  ανάπτυξη  Σχεδίων Δράσης Αειφόρου Ενέργειας, που απαιτούνται από το Σύμφωνο των Δημάρχων: για μια ακόμη φορά, μία σημαντική πρόκληση, ιδίως ενόψει της παρούσας οικονομικής κατάστασης, που καθιστά δυσκολότερο για τις τοπικές κυβερνήσεις να συλλέξουν πόρους για κάθε έργο βιώσιμης ενέργειας. Προβλέπουμε στην ανάγκη μίας δημιουργικής προσέγγισης για να καθορίσουμε αποτελεσματικά  - και οικονομικά βιώσιμα – μονοπάτια για τοπική δράση.