Notícies de les Comunitats d’Energia Sostenible

 Calendari d’esdeveniments | Articles | Registreu-vos per rebre aquest butlletí


Regions202020 logo ENESCOM logo Come2CoM logo CITY_SEC logo Energy for Mayors logo
logo enescom 150hn

La Identitat Energètica de les Comunitats

Autor: Cristiano BOTTONE, ENESCOM Communications Officer, Italy -

Traductor: Helena PERXACS, Energy for Mayors, Barcelona Provincial Council, Spain -

ENESCOM Project participants at the Kick-off Meeting in Monteveglio (Italy)ENESCOM Participants en la reunió d’inici del projecte a Monteveglio (Itàlia)

El projecte ENESCOM pretén donar suport a 70 Municipis nous en la seva incorporació al Pacte d’Alcaldes, i facilitar l’adopció de Plans d’Acció d’Energia Sostenible (PAEs) en aquests municipis. Això assegurarà que els hàbits en els consums energètics d’aquestes comunitats s’orientin cap a l’eficiència i la sostenibilitat. 

El grup ENESCOM, format per 14 socis de la UE, treballarà per assolir els següents resultats:

  • Informes conjunts en consums energètics, emissions de CO2 i necessitats/potencials, plans locals i regulacions, tecnologies energètiques i bones pràctiques a 20 regions de la UE

    Això garantirà que els tècnics de l’administració i els diferents agents tinguin accés a una informació sòlida i clara, que puguin utilitzar com a base pels plans per accions futures.
  •  Llançament de les oficines (punts d’informació) locals i regionals d’energia: organització de sessions de formació, difusió d’informació i organització d’activitats de sensibilització.

    A través de la combinació d’oferta informativa regular, amb activitats de formació i sensibilització, el projecte proveirà les comunitats locals de les eines necessàries per desenvolupar una actitud cultural apropiada en temes com la reducció d’emissions i l’activitat humana sostenible.
  • Llançament de mesures d’energia sostenible a cada regió sòcia.

    Amb l’elaboració dels PAEs, el projecte ENESCOM contribuirà a la correcta implementació de les polítiques de mitigació d’emissions i al desenvolupament de l’energia sostenible.

La reorganització de les nostres comunitats locals tindrà de ben segur un rol central en el procediment en marxa de reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle i d’assoliment d’una producció i un consum energètic sostenibles. No hi ha dubte que l’acció local és molt important i rellevant per aconseguir resultats significatius en aquest camp. Ens referim a un repte molt complex, un que forçosament comença amb la sensibilització: la sensibilització de la comunitat sobre la seva pròpia identitat, en termes energètics. Quina és la caracterització del nostre ús energètic? Com consumim? Quant? I amb quines conseqüències?

El primer objectiu d’ENESCOM, en ordre cronològic, és la definició de la identitat energètica d’aquelles comunitats interessades en el projecte. És una tasca clau, escollir una metodologia adequada, que pugui ser fàcilment transferible a d’altres comunitats, i poder alhora generar resultats comparables per definir la identitat energètica d’una comunitat.  De fet, la dificultat per afrontar aquest tipus de repte és veritablement un dels valors més importants dels projectes multilaterals – una oportunitat única per observar la complexitat d’aquest vast sistema que anomenem Europa.

La definició d’una identitat energètica –  ‘inventari energètic base’ – és un punt d’inici fonamental per establir i implementar punts d’informació, programes de formació, activitats de sensibilització, implicació dels agents, accions i plans de reducció d’emissions dins d’una comunitat.

Amb recerca preliminar i l’intercanvi informal entre els socis s’ha descobert que els governs locals, sovint no tenen la informació necessària per planificar accions efectives. En els propers mesos, tots els socis estaran ocupats recopilant les dades necessàries en els seus respectius camps de recerca. Aquesta informació es recopilarà i es tractarà, constituint-se en la base per les properes fases de l’ENESCOM i en una base de dades molt valuosa per les administracions i els agents.

Les dades recollides permetran redactar un esborrany dels Plans d’Acció d’Energia Sostenible requerits pel Pacte d’Alcaldes: una vegada més, això serà un repte significatiu, sobretot considerant la situació financera actual, que dificulta més als governs locals disposar de fons per aquest tipus de projectes d’energia sostenible. Preveiem la necessitat d’un enfocament molt creatiu per definir camins efectius – i sostenibles financerament – per l’acció local.